Doer med inre kompass

Få näringslivspersonligheter har varit i hetluften som Marie Ehrling. Som ordförande i Telia Sonera fick hon sin kanske största utmaning hittills i karriären. Och hon jobbade på i enlighet med sin inre kompass. Läs ett utsnitt ur porträttet i Aktiespararen här och hela texten på Aktiespararna.se 

Marie Ehrling håller med om att det varit ett arbetsamt år. Situationen för företaget har varit extraordinär, men hon kan också se att styrelsearbete i börsbolag kommer att innebära ännu mer tid och större ansvar framöver. Styrmodellen håller på att omformas, omvärlden har skarpare fokus på samspelet mellan ordförande och koncernchef, och hon menar att detta i viss mån är en anpassning till situationen i USA och England.

Marie Ehrling pratar ­ibland om vikten av att ha en inre kompass när det gäller ledarskap, och den har hon haft användning för under den här tiden. Det har hjälpt henne att orka.

– När det blir en extraordinär situation höjer jag kraven på mig själv. När det finns svåra beslut att fatta måste man till slut vara beredd att själv ta ansvar, fast det också är viktigt att ha en gemenskap där man stöttar varandra moraliskt, i styrelse, med ledningen och med ägarna. En ledare måste veta var de egna gränserna går – veta vad som är rätt och fel och förstå när man ska ifrågasätta. Man behöver förstå och värdera risker och ta ansvar i den roll man har. Från de tjugo åren som ledare inom SAS har jag med mig hela min yrkesidentitet. Jag har många positiva erfarenheter av att verka i en tekniskt komplicerad verksamhet med fokus på säkerhet. Det nordiska förenar uppdragen inom SAS, Nordea och Telia Sonera. Vi lever i en del av världen som är lite i utkanten, vilket ger ökad konkurrenskraft, spännande dynamik och kompletterande kompetenser om vi samarbetar över gränserna.

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Min-drivkraft-ar-att-forandra/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>