Experimentet med svensk ekonomi fortsätter

Med minusränta och stödköp eldar Riksbanken på en redan het bostads- och aktiemarknad. Förr eller senare kommer marknaderna att reglera sig själva och räntan bli högre. Och då kan det gå snabbt utför. Så var försiktig där ute. Bakgrunden berättade jag om i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet Brännpunkt tidigare i år. Det handlade också om att svenska hushåll borde ha större fokus på långsiktiga investeringar på aktiemarknaden och inte låsa sitt kapital fiktivt i bostäder. Den tanken har inte blivit mindre aktuell med Riksbankens minusränta och framskjutande av amorteringskrav på bostadslån. 

Åtgärder som krav på ökad amorteringstakt, reglering av rörliga lån och flyttskatt komplicerar privatekonomiska överväganden. Kraven skapar inlåsningseffekter och minskar rörligheten på bostadsmarknaden. De enda som tjänar på komplexiteten är finansmarknadens aktörer. De senaste decenniernas bostadsrally i storstäderna har gjort många ägare av bostadsrätter och villor till miljonärer, men bara på pappret eftersom värdet är fiktivt tills en eventuell vinst realiseras. Istället för att införa tvingande åtgärder, som amorteringar för nya låntagare, borde svenska hushåll stimuleras att bygga en ekonomisk buffert, månadsspara på aktiemarknaden och investera långsiktigt i en egen aktieportfölj.

Hushåll med en stark finansiell ställning kan i högre grad ta ansvar för sin egen ekonomi, till exempel genom att ha förmåga att betala högre räntor när bolånens räntor stiger. Att i ett komplext ekonomiskt läge med nya spelregler sänka reporäntan till 0 procent kan visa sig ha varit ett lika desperat beslut som när Bengt Dennis höjde reporäntan till 500 procent hösten 1992. Nollräntan har eldat på en redan högt värderad bostads- och aktiemarknad. Med minusränta fortsätter experimentet med svensk ekonomi.

  • Börsen är högt värderad. Var försiktig.
  • Fortsätt månadsspara långsiktigt på aktiemarknaden
  • Var beredd på högre bostadsräntor och regleringar. I värsta fall kommer regleringarna samtidigt som räntehöjningarna.

Läs hela debattartikeln här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fel-att-lasa-pengar-i-bostader_4220083.svd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>