Som skribent är Anders Ströms fokus människor och personliga berättelser. Han gör personporträtt, intervjuer och reportage.
För Resumé, Tidningen Aktiespararen, Nordens största aktie- och fondmagasin, och olika kundtidningar har han gjort en rad porträtt på näringslivspersonligheter, entreprenörer och investerare som Cristina Stenbeck, Erik Penser, Donald Trump, Petter Stordalen, Niklas Zennström och Mia Brunell Livfors.
Han har också gjort reportage och intervjuer för magasin som Magasinet Vin&Bar, Bergsmannen, FMI-tidningen (färg, möbler och interiör), Easy South och konstmagasinet Artlover.
Sedan 1980-talet har han verkat som frilansskribent och skrivit för bland annat PM Kompetens, Allt om Böcker, Månadsjournalen, LO-tidningen, Blekinge Läns Tidning, Metro och FLT. Sedan 2011 är han författare och skribent på heltid.
Texter i urval
Porträtt av Petter Stordalen, Värdens värd
Med hjälp av ”jordgubbsfilosofin” och en frälsares glöd driver han 190 hotell i sex länder och har tjänat miljarder. Petter Stordalen är mer rockstjärna än hotelldirektör och kallar sitt företag ”ett FN i miniatyr” och sig själv för ”svensk i en norsk kropp”. Ska hans nya storsatsning lyckas gjuta liv i tidigare stendöda Brunkebergstorg i Stockholm?
Nordens hotellkung är van att gå sin egen väg. Numera har han också råd att göra det. Förmögenheten är värderad till omkring tio miljarder kronor. Men det mesta av kapitalet är bundet i företaget och pengarna arbetar i hotellsatsningar som At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm och i nya hotell i Finland och på Arlanda och Kastrup.
Men som för många andra framgångsrika personer började karriären med ”enkla jobb”, bland annat i kiosk och med städning. Petter Stordalen är stolt över sina första jobb, precis som han är stolt över sina 14 000 medarbetare på 190 hotell inom Nordic Choice Hotels, som har verksamhet i sex länder. Enligt norrmannen är det medarbetarna som utför hjältedåd varje dag i mötet med gästerna på hotellen i Norden och Baltikum.
Ur mitt porträtt av Petter Stordalen Värdens värd i Max Matthiessen Magazine nr 2 2017. Läs mer här.
Mia kurerar kurorten. Ur reportage i Vin&Bar, nr 4 2016.
Det har bedrivits kurortsverksamhet vid Loka Brunn sedan 1720. I dag finns hotell, restaurang, konferens och spa i den gamla kurortsmiljön. Familjen Spendrup äger Loka Brunn. Loka, vattnet från hälsokällan i Bergslagen, är varsamt kolsyrad med låg och balanserad salthalt. Allt vatten till Spendrups storsäljande mineralvatten hämtas i källan på Loka Brunn och tappas på petflaska på Hellefors bryggeri några kilometer norr om Grythyttan. Det friska källvattnet filtreras när det rinner genom sand och grus via en 10 000 år gammal isälvsavlagring. När vattnet når fram till källan är det rent och innehåller naturliga mineraler och salter. På Loka Brunn handlar allt om källvattnet. Gästerna använder vattnet när de duschar, simmar i bassängen eller tappar upp ett glas vatten att dricka på kvällskvisten efter en njutningsfylld dag för kropp och själ. Läs
Småskalig gruva kan ge stor lönsamhet. Porträtt i Bergsmannen, nr 5 2016.
Bengt Ljung är inte den som går i pension självmant. Han lämnade de tunga industriuppdragen och de globala erfarenheterna från Nitro Nobel och Atlas Copco bakom sig när han fyllde 60. Nu är det femton år sedan och han är mer aktiv än någonsin. Han löptränar och går omvartannat i Liljansskogen i Stockholm några dagar i veckan. I uppförsbackarna springer han alltid. Det är en talande bild av en hängiven person som aldrig ger upp. Träningen är också nödvändig för att Bengt ska orka hålla igång så mycket som han vill som 75-åring. Det gäller att hålla ångan uppe så att han hinner få igång en av Sveriges minsta gruvor på allvar och göra den småskaliga guldbrytningen i Lappland lönsam. Läs
Lundberg krattar för maktskifte. Personporträtt Fredrik Lundberg i Aktiespararen nr 1 2015
Fastigheter lade grunden till förmögenheten. Portföljinnehaven gjorde klanen Lundberg till en av Sveriges rikaste. Fredrik Lundberg lär sikta på tio år till innan döttrarna tar över.
Tiden kräver att näringslivspersonligheter ska odla sitt varumärke och synas i alla möjliga sammanhang. Fredrik Lundberg gör tvärtom. Han är en doldis med ett sparsmakat umgänge och jobbar på med det han är bra på. Investeringar och fastigheter. Lundbergs är efter drygt 70 år en av Sveriges mest inflytelserika företagskoncerner med stora innehav i flera svenska börsbolag som Hufvudstaden, Holmen, Handelsbanken och Industrivärden. Värdet på Lundbergs marknadsvärderade innehav uppgick 20 november 2014 till omkring 47 miljarder kronor enligt företaget. Framgångarna som företagsägare och investerare har också gjort Fredrik Lundberg med familj till en av Sveriges rikaste. Läs
Jan Håfström Intervju i konstmagasinet Artlover februari 2013
För några år sedan ställde vi ut Jan Håfström på Grafikens Hus. I våras möttes han och jag igen och det blev en intervju i konstmagasinet Artlover. Mikael Olsson fotograferade. Vårt samtal kom att handla om ensamhet och kreativitet.
På väg genom hallen i Jan Håfströms bostad avhandlar vi i förbigående ålderdomens krämpor. Han opererade båda höfterna för ett par år sedan. För några veckor sedan sprang han för första gången sedan dess. Vi slår oss ner vid bordet i matrummet och börjar prata om att bli äldre som konstnär. Om vad det innebär. Utanför fönstret är det gnistrande kallt och trädens grenar glittrar i eftermiddagssolen. Det är förkylningstider och konstnären har skjutit upp intervjun en dag för att han inte visste om rösten skulle hålla. Konst handlar också om samtal. Efter mer än 40 år som konstnär vet Jan Håfström att man måste kunna varva det ensamma arbetet i ateljén med deltagande i konstvärldens rollspel. Läs
Fel att låsa pengar i bostäder Debattartikel SvD Brännpunkt, dec 2014
De nya kraven på att betala av på lånen gör att många svenskar låser in sin ekonomi i bostaden. Privatpersoner bör istället ges större möjligheter att själva styra över sina investeringar, skriver författaren Anders Ström.
Finansinspektionens krav på ökad amorteringstakt visar på alltför snävt fokus på hushållens belåningsgrad. Att betala av på sina lån är rimligt och sunt, men kravet leder till att svenskarna i ännu högre grad låser in sin ekonomi i bostaden. Fokus borde istället ligga på hushållens verkliga finansiella ställning och leda till åtgärder som stimulerar till ökat personligt sparande och investeringar på aktiemarknaden. Det är det i särklass bästa sättet att bygga ett eget kapital. Inte minst i lågräntetider då investeringar i aktier och aktierelaterade värdepapper är det enda reella alternativet. När hushållens totalekonomi stärks är detta också till nytta för både näringsliv och samhälle. Läs