Do something before you die

Do something before you die – en social entreprenörs långa resa

Henry växte upp under enkla förhållanden i en liten by i Ghana. Han slutade skolan som 13-åring och flyttade till storstaden Kumasi, där han sålde tidningar och putsade skor på gatorna. Som tack fick han småslantar, kallades fattigunge och fick urin hälld över sig. I tonåren bestämde han sig för att söka ett bättre liv i Europa. För att komma dit sydde han kläder åt prostituerade och lärde sig att ge dem sprutor. Det var så hans intresse för medicin började. Den äventyrliga resan tog mer än tio år. Han fick jobb på Siemens i Stockholm 1972. I mer än 40 år har han delat sitt liv mellan Sverige och Ghana. Henry Broni-Amponsah har drivit företag inom medicinteknik i Sverige, sålt svenska träskor i Ghana, startat ett sjukhus för fattiga och drivit ett dussintal verksamheter med fokus på socialt engagemang och ekologiskt tänkande. När vännen Kofi Annan var generalsekreterare hade Henry förtroendeuppdrag för FN i världen. I dag reser han ofta till Ghana för att engagera sig i sin biobränslefabrik och Afrikas modernaste cancersjukhus, som han är en av de viktigaste initiativtagarna till. Henry har ägnat sitt liv åt att hjälpa fattiga. Livets prövningar, social talang och en positiv livshållning har gjort Henry till en unik nätverksbyggare som kan prata med både presidenter och tiggare. Här får vi ta del av en extraordinär människas livsberättelse som visar att allt är möjligt, tills motsatsen är bevisad.

Anders Ström är skribent med uppdrag för bl.a. konstmagasinet Artlover och Tidningen Aktiespararen, där han har en bokspalt sedan tolv år och gör porträtt av näringslivspersonligheter. Tidigare har han varit verksam som bokförläggare och inom konstvärlden. Henry Broni-Amponsah är social entreprenör, bor i Stockholm sedan mer än 40 år och har dubbelt medborgarskap Sverige-Ghana. Han har drivit företag i Sverige och Ghana, startat ett sjukhus för fattiga i Kumasi och är verksam i en rad styrelser. Han är bl.a. styrelseordförande i Sweden Ghana Medical Centre Ltd. Han är också grundare av stiftelsen Sweden Ghana Cancer Foundation som syftar till att ge fattiga och unga upp till 18 år fri cancervård.

Omslag Do something before you die

 

Anders Ström & Henry Broni Amponsah
Do something before you die – en social entreprenörs långa resa
Nike Publishing
Boken är på svenska och engelska
Foto: © Lillemor Broni
Foto omslag: © Ann-Sofi Rosenkvist. www.annsofirosenkvist.se
Form: Arne Öström
Utk maj 2013

Varmt tack till Henry Broni-Amponsah och Ingvar Jensen, som gjort projektet möjligt.

Lyssna på Henrys berättelse i radio.
Studio Ett. P1. (länken går till SR:s webbplats)

 


 

Köp boken i bokhandeln eller på Adlibris, Bokus.

 

Du kan också köpa boken direkt av mig för 125 kr plus frakt. Mejla din beställning med namn och adress till anders[at]andersstrom.se så skickar jag boken signerad direkt hem till dig.

Till Böcker-sidan

Du kan också ladda ned bokens låtlista från Spotify här.

 

En reaktion på “Do something before you die

  1. Pingback: Gripande livsöde i ny bok | Anders Ström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>