bok_pantbanken-omslag

Pantbanken Sverige förevigat i stilfull jubileumsbok

Att bli inbjuden i ett framgångsrikt företags innersta rum är ett sant privilegium. Det har varit en fantastisk resa i en helt ny värld för mig. Under knappt ett års tid har jag i nära samarbete med Pantbanken Sverige och kommunikationsbyrån RBK lärt känna och fångat företagets själ och historia. Genom fakta, minnen och berättelser ger jubileumsboken ”Ovärderliga värderingar” en levande bild av ett extraordinärt pantbanksföretags utveckling från 1860-talet fram till idag. Den säger också något om staden Stockholms framväxt och det svenska samhället som pantbanken har varit en del av i 150 år. Jag har lyssnat, läst, skrivit och njutit av arbetet med boken, som i form och bild dessutom har blivit en utsökt stilig bok.

Ovärderliga värderingar. Pantbanken Sverige – de första 150 åren

Bondsonen Johan Alfred Jansson kom till Stockholm med 300 riksdaler på fickan och ett sinne för affärer. Han öppnade pantbank 1866 i den snabbväxande storstaden och etablerade sig under 75 år som branschledande. Storgatan 8 är idag en legendarisk adress känd för sin expertis vad gäller värdering av konst och antikviteter. Många föremål och starka personligheter har passerat revy på båda sidor om disken under 150 år och lagt grunden till dagens framgångsrika bolag.

Jubileumsboken ”Ovärderliga värderingar. Pantbanken Sverige – de första 150 åren” är en berättelse om företaget, experterna, föremålen och kunderna speglad mot Sveriges och Stockholms historia från 1860-talet till i dag. Inte minst beskrivs här Östermalms utveckling och den första butikens omvandling från de fattigas Stampen till Pantbankernas NK i takt med kundernas skiftande behov och önskemål.

Hos pantbanken nära Östermalmstorg har August Strindberg belånat sitt bohag och bibliotek efter skilsmässan med Harriet Bosse. Och det sägs att flygbaronen Cederström har belånat sitt flygplan Nordstjernan här. I butiken på Storgatan har alla möjliga föremål använts som säkerhet för att dryga ut kassan under behövlig tid; från cyklar, pälsar, klockor och smycken till konst och antikviteter.

Hos pantbanken har alla varit välkomna och fått ett vänligt bemötande.

Pantbanken Sverige är idag ett av Nordens mest expansiva pantbanksföretag med sjutton kontor och flera digitala tjänster. I denna bok finns fakta, minnen och berättelser som ger en levande bild av ett anrikt pantbanksföretag och experterna som borgar för en gynnsam fortsättning. Alltid i takt med sin tid, med respekt för historien och med blicken mot morgondagen.

Ovärderliga värderingar, Pantbanken Sverige – de första 150 åren, Stockholm, 2016. Manus Anders Ström på uppdrag av Pantbanken Sverige och i samarbete med RBK.

 

En reaktion på “Pantbanken Sverige förevigat i stilfull jubileumsbok

  1. Maria Hesselbom

    Hej Anders,

    Jag undrar om boken ”Ovärderliga värderingar, Pantbanken Sverige – de första 150 åren” finns till försäljning och var jag kan få tag på den i så fall? Det hade varit den perfekta julklappen till min man.

    MVH

    Maria Hesselbom

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>