börsen

Vem kan man lita på?

Sanningen att säga är att den enda man kan lita på när det gäller investeringar på börsen är sig själv. Och även om man litar på sig själv, vet vi samtidigt att aktiemarknadens psykologi spelar en avgörande roll för vilken information vi söker och finner. I mitt fall får jag nu min försiktiga hållning bekräftad.

Dagens Industris börsråd manade till försiktighet i lördagens tidning och fredagens börslunch på EFN:s tv-sändning hade rubriken ”Jag tar inte i en fallande börs – nedgången kan bli kaotisk.” Det var för övrigt ett inspirerande samtal mellan min favoritanalytiker Peter Malmqvist, en av de få oberoende, och twittraren Kavastu, Arne Talving, som förvaltar en egen portfölj. Som ny investerare är det kanske inte så lätt att ta till sig allt som sägs, men samtalet ger en god inblick i hur man kan resonera vid ett särskilt läge på börsen. Trenden är neråt efter 6,5 års uppgång och 6 månaders nedgång menar Arne Talving. Han har nu det mesta av sitt kapital i likvida medel i väntan på lugnare börstider. Du kan se inslaget här.

Henrik Didner, en av grundarna av fondbolaget Didner & Gerge, vars investeringsfilosofi presenteras i Investeringsboken, tar börsoron med ro. Till Dagens Industri 3.10 säger han ”Alla stökiga börslägen ger tillfällen till att göra bra omplaceringar. Sedan får börsen röra sig som den vill, det är bara att hantera efter bästa förmåga.”

Det gäller i första hand någorlunda erfarna investerare, som redan vet vad de gör.

Det bästa sättet att undvika att hamna i den här typen av bryderier är att investera långsiktigt. Många av de råd som handlar om tajmning på börsen är kortsiktiga råd. Forskning visar att det är omöjligt att köpa och sälja vid ”rätt” tillfälle i relation till börsens kursrörelser. Det är bättre att investera i aktier långsiktigt och regelbundet. Då jämnar det ut sig över tid.

Om möjligt kan man sträva efter att köpa väl utvalda aktier när börsen är lågt värderad eller när enskilda aktier är lågt värderade. Som Warren Buffett och Fredrik Lundberg. De har tålamod att invänta rätt köpläge i sina väl utvalda favoritaktier.

Bild: Dagens Industri 3.10 2015. ”Nervig börshöst” av Gustaf Tapper och Love Strandberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>