Ovärderliga värderingar. Pantbanken Sverige – de första 150 åren

Ovärderliga värderingar. Pantbanken Sverige – de första 150 åren

Bondsonen Johan Alfred Jansson kom till Stockholm med 300 riksdaler på fickan och ett sinne för affärer. Han öppnade pantbank 1866 i den snabbväxande storstaden och etablerade sig under 75 år som branschledande. Storgatan 8 är idag en legendarisk adress känd för sin expertis vad gäller värdering av konst och antikviteter. Många föremål och starka personligheter har passerat revy på båda sidor om disken under 150 år och lagt grunden till dagens framgångsrika bolag.

Jubileumsboken ”Ovärderliga värderingar. Pantbanken Sverige – de första 150 åren” är en berättelse om företaget, experterna, föremålen och kunderna speglad mot Sveriges och Stockholms historia från 1860-talet till i dag. Inte minst beskrivs här Östermalms utveckling och den första butikens omvandling från de fattigas Stampen till Pantbankernas NK i takt med kundernas skiftande behov och önskemål.

Hos pantbanken nära Östermalmstorg har August Strindberg belånat sitt bohag och bibliotek efter skilsmässan med Harriet Bosse. Och det sägs att flygbaronen Cederström har belånat sitt flygplan Nordstjernan här. I butiken på Storgatan har alla möjliga föremål använts som säkerhet för att dryga ut kassan under behövlig tid; från cyklar, pälsar, klockor och smycken till konst och antikviteter.

Hos pantbanken är alla välkomna och får ett vänligt bemötande.

Pantbanken Sverige är idag ett av Nordens mest expansiva pantbanksföretag med sjutton kontor och flera digitala tjänster. I denna bok finns fakta, minnen och berättelser som ger en levande bild av ett anrikt pantbanksföretag och experterna som borgar för en gynnsam fortsättning. Alltid i takt med sin tid, med respekt för historien och med blicken mot morgondagen.

Ovärderliga värderingar, Pantbanken Sverige – de första 150 åren, Stockholm, 2016. Manus Anders Ström på uppdrag av Pantbanken Sverige och i samarbete med RBK.

bok_pantbanken-omslag

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>