loka-brunn_mia-spendrup_690

Skön stämning i Loka Brunn efter Spendrups intåg

Mia kurerade kurorten

Det har bedrivits kurortsverksamhet vid Loka Brunn sedan 1720. I dag finns hotell, restaurang, konferens och spa i den gamla kurortmiljön. Familjen Spendrup äger Loka Brunn. Loka, vattnet från hälsokällan i Bergslagen, är varsamt kolsyrad med låg och balanserad salthalt. Allt vatten till Spendrups storsäljande mineralvatten hämtas i källan på Loka Brunn och tappas på petflaska på Hellefors bryggeri några kilometer norr om Grythyttan.

Det friska källvattnet filtreras när det rinner genom sand och grus via en 10 000 år gammal isälvsavlagring. När vattnet når fram till källan är det rent och innehåller naturliga mineraler och salter. På Loka Brunn handlar allt om källvattnet. Gästerna använder vattnet när de duschar, simmar i bassängen eller tappar upp ett glas vatten att dricka på kvällskvisten efter en njutningsfylld dag för kropp och själ.

Varumärket Loka ägs av Spendrups, och är ett av bryggeriets största inkomstkällor. I samband med förvärvet av Loka Brunn 2007 berättade Jens Spendrup att företaget ville säkra källorna genom att äga dem. Spendrup ville också sätta sin prägel på anläggningen. En naturlig del av det nya konceptet var en satsning på upplevelsen av dryck. Här skulle Spendrups egna drycker serveras, inte bara vatten, utan också öl och vin.

Uppdraget att utveckla och modernisera Loka Brunn gick till Mia Spendrup. Hon kom som en räddande ängel. Den kungliga stiftelsen hade för länge sedan tappat greppet om verksamheten, och anläggningen var stadd i förfall. Mia har lång erfarenhet inom restaurang, bar och konferens, bland annat på Jan Stenbecks Gamla Stans Bryggeri, Stureplansgruppen och Norra Latin i Stockholm. Hon hade precis gift sig med Jens, och var på väg att flytta ihop med honom på en gård i Sörmland, så det var inget lätt beslut:

”Men när jag såg möjligheterna med Loka Brunn kunde jag inte säga nej, så jag blev vd i januari 2008 och började pendla från Sörmland till Loka Brunn. Jag bor här i ett litet hus i veckorna, och Jens följer med när han har möjlighet. Han är lite friare i dag när han inte är vd för Spendrups längre”, säger hon.

Mia satte full fart på en gång. I början gick det trögt, men Loka Brunn blev lönsamt redan efter några år, och nu har Spendrups och Loka Brunn investerat 100 miljoner kronor i omfattande renoveringar och ombyggnationer. På den gamla kurorten finns 54 hus från 1700-talet fram till i dag i varierande stilar och en egen sommarkyrka. Mia Spendrup har själv, i samarbete med vice vd Marie Dahlgren, inrett ett hundratal av de 150 hotellrummen, och satt sin personliga prägel på dem. Alla hus är unika och bär på en egen historia. Gästerna kan till exempel välja att bo i societetsklass i Parkvillan med balkong mot sjön, eller i en av fyra sviter i Kungahuset, som restes av Gustav III.

Mia Spendrup tror på att arbeta här och nu, ha koll på detaljerna och göra kraftfulla förändringar när det behövs:

”Jag är glad att vi rev det gamla badhuset, även om vi strävar efter att bevara så mycket som möjligt av den gamla bebyggelsen. Det är en fantastisk miljö, som vi ska utveckla på ett varsamt sätt. Men ett nytt spa var en nödvändighet och det låg i tiden. I dag är Loka Brunn ett modernt spa med trend och traditon”, säger hon.

Inför bygget av den nya Vattensalongen tog Mia och Marie med arkitekten Per Pilerot på picknick till den undersköna platsen Murstensdalen med tjärnar, vattenfall, näckrosor och skog. De bjöd på champagne och snittar och sa: ”Så här ska vårt nya spa se ut.” Det är en utsökt vacker vattensalong med vattenfall, varma källor och en simbassäng med utsikt över sjön Norra Loken. Här kan gästerna också få olika behandlingar.

Loka Brunn har en lång tradition av behandlingar med vatten, gyttja och tallbarrsolja. Gyttjan som fortfarande hämtas bakom kyrkan ansågs vara landets bästa på 1700-talet. Lokas brunnskur består numera av en varm gyttjebädd som värmer kroppen och mjukar upp trötta muskler och leder. Efter det följer en ryggmassage med tallbarrsolja som framställs av furu från skogarna omkring.

Mat, dryck och hälsa är det nygamla framgångsreceptet:

”Vi är på topp nu och då gäller det att inte att slappna av, utan fortsätta att utveckla verksamheten. I Sjövillan bygger vi om för att ta nya steg när det gäller gastronomi. Här blir det ett helt nytt kök för aktiv matlagning och sittplatser för 80 gäster precis vid sjökanten. Det är ett mindre rum för spännande smak­upplevelser än den klassiska restaurangen i Stora Societetshuset där 300 personer kan äta samtidigt. I Sjövillan planerar jag att fira min födelsedag när jag fyller 50 i vår”, säger Mia.

Intill Loka Brunns sommarkyrka, där det arrangeras många sagolika bröllop, ligger rummet där gäster från när och fjärran har druckit brunn genom århundradena. Det är ett samtida rum inrett med svart skiffer från Bergslagen, hängande tygvepor i de svenska årstidernas färger, och bänkar i svartmålat trä. Lokasalongen är ett rum för vila och andakt. Där samspelar ljus och inspelade ljud från naturen. Här kan besökarna dricka brunn och smaka på det rena och friska vattnet som strilar upp ur en svart skiffersten, som påminner om en dopfunt. Dörren står alltid öppen för alla besökare. Förr som nu.

Den öppenheten står också Mia och hennes medarbetare för. Service är hennes sakrament och ”Vi arbetar när andra är lediga” är hennes mantra. Som vd ska hon visa vägen för medarbetarna. De står alltid på scen och ska kunna berätta en del om Loka Brunns historia. De ska också se till att gästerna känner sig sedda och väl omhändertagna. Mia kallar det Loka-andan, den positiva stämning som känns i luften när man besöker Loka Brunn.

Familjen Spendrup är numera traktens största arbetsgivare med flera hundra anställda. Mia och Jens är långsiktigt engagerade i Loka Brunn, Grythyttans Gästgivaregård och Måltidens Hus, där de sedan i år står för mat och aktiviter. Och om man får tro Mia, så är det här bara början:

”Vi tar hela tiden nya steg. Loka Brunn är en fantastisk miljö att vistas i. Här kan man få en helhetsupplevelse, där mat, dryck och njutning utgör en perfekt kombination. Vi är också ett skyltfönster för Spendrups drycker och en av bryggeriets bästa kunder”, säger hon.

Mia är ofta ute och föreläser på temat ”från kunglig kurort till modernt spa”. Loka Brunn är en av Sveriges äldsta kurorter. 1746 beskrivs den av Carl von Linné, kung Adolf Fredrik, som själv var patient på Loka Brunn, gav kurorten ett privilegiebrev 1759 och kung Gustaf III har också varit gäst på Loka Brunn. Storhetstiden var på senare delen av 1700-talet och på 1800-talet kom människor från stora delar av landet hit för att dricka brunn och bada gyttjebad.

Med utgångspunkt från historien siktar nu Mia på framtiden:

”Jens och Ulf Spendrup har alltid varit personliga i sin marknadsföring. Det är jag också. Jag tror på det personliga mötet. Jag och Jens tycker om att träffa våra gäster, för att prata en stund eller ha ölprovningar. Det personliga skiljer ut oss från andra. Loka Brunn är familjen Spendrups vardagsrum, Grythyttans Gästgivaregård är vårt vinkök”, säger Mia och får det att låta naturligt, inte som ett säljargument.

Loka Brunn är en familjeangelägenhet och ett långsiktigt engagemang i trakten. Numera driver familjen Spendrup tre verksamheter i trakten: Loka Brunn, Grythyttans Gästgivargård och Måltidens Hus. Den som besöker Loka Brunns webbplats möts av Jens röst. Mia är ansiktet för Grythyttans Gästgivaregård.

Nu är det dags för familjen Spendrup att sätta sin prägel på Grythyttans Gästgivaregård, som förvärvades 2014. Det är traktens kulinariska centrum och känt för sin långa måltidshistoria och sina gastronomiska innovationer. En ny köksmästare har handplockats från Loka Brunn, en modern bar har byggts i den traditionella miljön och en renovering av hotellrummen står högt upp på agendan. Med Loka-andan och Gästgivaregårdens potential är allt möjligt.

Artikel ur magasinet Vin&Bar, nr 4 2016. Foto: Andrzej Markiewicz. www.vinochbar.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>