vb201804

Mat- och dryckesupplevelser i tiden

Jag har ett passionerat förhållande till irländsk folkmusik. Det måste ha kommit till mig genom mitt DNA på något sätt. Kombinationen av en guiness och folkmusiken som det lilla bandet spelade en eftermiddag på Temple Bar för många år sedan är en av mina sinnligaste upplevelser någonsin.

Även besöket på Guiness-museet var givande. Det gav en skön vandring genom syner och dofter av malt och humle på väg mot skybaren, inredd med skandinaviska designmöbler, där en hett eftertraktad guiness väntade.

Sådant ger perspektiv och inblick.

Upplevelsen, platsen och minnet spelar också roll när jag dricker Retsina. I samma ögonblick som jag läppjar på vinet är jag tjugo år och tillbaka på Naxos. Jag har helt missat revolutionen som pågått i Grekland sedan dess. Idag är grekiska viner mycket mer än Retsina. Det kan vi läsa mer om i Vin&Bar nr 4.

Här får vi också veta mer om italienska bubblors betydelse. Proseccon har erövrat världen och säljer mycket bra i Sverige. Men det är bara en av många mousserande viner som tillverkas i Italien.

Som generalist med fäbless för vinmakarberättelser och vinodlarmiljöer (det kommer att bli mycket mer sådant framöver i Vin&Bar) har jag förmånen att, förhoppningsvis tillsammans med dig som läsare, få både inspiration och kunskap. Det är den ledande tanken bakom Vin&Bar.

En annan viktig del av det vi vill göra är att bjuda på engagerade människors passion för drycken, råvaran, hantverket och tillverkningsprocessen. I det här numret ser vi det bland annat i mötet mellan ”näsan” Angela D’Orazio och smyckeskonstnären Efva Attling. Det har gett upphov till en spännande whisky som aldrig blivit av utan det nära samarbetet.

Självklart kommer vi också att i varje nummer presentera nya viner, och allt som hör till i vinvärlden. Vi kommer också att tipsa om öl och sprit.

Besök gärna vinochbar.se så får du veta mer om vad som är på gång i mat- och dryckesvärlden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>