ASP1501_web-1_350

Fånga personligheter min drivkraft

Redan i slutet av 1990-talet visste jag att jag ville skriva om människor. Personporträtt, intervjuer och böcker. Men jag gjorde ingenting åt det då. Jo, jag gick på Poppius och gjorde en intervju med författaren Jacques Werup som köptes av den numera avsomnade nyhetsbyrån FLT och publicerades i 40 tidningar över stora delar av landet. Det var tider det.

Efter det frilansade jag som skribent i många år vid sidan om mitt heltidsarbete som förläggare på bokförlag och i konstvärlden. Visst blev det en och annan intervju under de tjugo åren, men mest artiklar.

Sedan 2011 skriver jag på heltid, och personporträtt och intervjuer är det jag gör allra helst. Möten med människor och personliga berättelser intresserar mig. Och jag stimuleras av att möta intressanta människor.

Jag har intervjuat många bildkonstnärer. Kanske är personporträttet av Jan Håfström det jag är mest glad för. Den texten kom till under en viktig fas av min egen utveckling som skribent.

Och gripande var det att fånga Henry Broni-Amponsahs livsöde och berätta om hans tio år långa resa från ett fattigt Ghana till fast arbete och omedelbart uppehållstillstånd i Sverige i början av 1970-talet. Det blev en bok till slut: Do something before you die – en social entreprenörs långa resa.

Även Investeringsboken bygger på möten med människor. Inspirerande samtal blev till långa och ingående porträtt. Bland annat med Simon Blecher (i mitten på bilden), Ann Grevelius och Henrik Didner. Särskilt berörande var mötet med Lennart Israelsson, Aktiestinsen, i Nässjö, som då var 98 år och sa att hans största klipp i livet var hans fru som nyligen gått bort. Och dansen höll honom på fötter, inte aktieportföljen som mest var värd 150 miljoner kronor.

På senare år har jag intervjuat och gjort porträtt på näringslivspersonligheter för Tidningen Aktiespararen, Nordens största aktie- och fondmagasin. Mest inspirerande var mötet med den skandinaviska hotellkungen Petter Stordalen, som vill verka för en hållbar kapitalism och ett inkluderande företagande mitt i samhället. Det är lätt att sympatisera med hans sätt att tänka affärer.

Varje möte rymmer en berättelse. Det fascinerar mig och gör mig nyfiken.

Jag har skrivit om en lång rad av mycket olika näringslivspersonligheter som exempelvis Björn Wahlroos, Cristina Stenbeck, Erik Penser, Warren Buffett, Donald Trump, Marie Ehrling, Niklas Zennström, Fredrik Lundberg och senast om Stefan och Karl-Johan Persson. I sommar publiceras fler porträtt. Men vilka jag har skrivit om den här gången är hemligt. Än så länge.

Under tiden fortsätter jag att skriva om människor som jag är nyfiken på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>