Investeringsboken titt ut

Var försiktig på börsen

Investeringsboken går fortfarande bra fast det är nästan ett år sedan den kom ut. Inte undra på det. Börskurserna har rusat i höjden efter finanskrisen 2008 och i april nådde den svenska aktiemarknaden en ny rekordnivå. Den kraftiga uppgången har eldats på av Riksbankens minusränta.

Det lär bli en skakig tid på börsen framöver. Då gäller det att vara försiktig. I alla fall för nybörjare. Nu bör du motstå de lockande tonerna från finansmarknadens sirener. Många köpråd har ett års perspektiv och det är alldeles för lite. Ha en placeringshorisont på minst fem, gärna 10 år.

Om du är en erfaren investerare och redan vet vad du gör, så fortsätt du med det.

Sanningen om börsens framtida utveckling vet ingen. Kanske återhämtar sig aktiekurserna och börjar klättra uppåt igen senare i höst. Kanske faller de lite grand, eller så rasar börsen rejält. Det vet vi inte förrän efteråt.

Om framtiden vet vi bara att vi ingenting vet om den.

Sparare som sparar varje månad i aktiefonder och privatinvesterare som har en balanserad långsiktig aktieportfölj behöver inte bekymra sig så mycket för börsens uppgångar och nedgångar. Det är ändå mycket svårt att tajma kursrörelserna. Investera långsiktigt och regelbundet. Var försiktig och undvik all risk. Köp aktier i svenska kvalitetsföretag som redan tjänar pengar och växer. Och som har goda framtidsutsikter. Investera bara i sådant som du förstår. Var försiktig och ha en välbalanserad aktieportfölj med 10-15 bolag.

Det bör på lång sikt ge en genomsnittlig avkastning på 7-10 procent per år.

I skakiga börstider gäller det att undvika de mest kostsamma misstagen. Som att köpa på toppen och sälja på botten. Ta det lugnt och lär dig grunderna först.

Glöm snabba klipp. Lyssna inte på bruset av köpsignaler. Ta det lugnt. Och lär dig några enkla saker om aktier, räntor, avkastning och risk innan du investerar på aktiemarknaden. Då har du möjlighet att bli framgångsrik på börsen på lång sikt.

Investeringsboken får du de bästa tipsen från professionella investerare, experter och framgångsrika privatpersoner. Här finns den kunskap och inspiration som du behöver för att spara i fonder och investera i aktier. Möt professionella investerare som Simon Blecher, Henrik Didner och Ann Grevelius. Lär av de legendariska investerarna Warren Buffett och Laszlo Szombatfalvy. Och ta del av de inspirerande berättelserna om Finansmamman och Aktiestinsen.

Läs mer om Investeringsboken här

Inlägg 11 maj 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>